PHILZUID (voorheen philharmonie zuidnederland)

Vanaf het eerste konzèrt in 1965 was Het Brabants Orkest van de partij. In 2013 zijn zij gefuseerd met Het Limburgs Orkest, onder de nieuwe naam “philharmonie zuidnederland” (inderdaad, zonder hoofdletters…). Vanaf 2023 heet het orkest PHILZUID.

Een waardevol en flexibel symfonieorkest met bevlogen orkestleden die musiceren op het hoogste artistieke niveau in de regio Zuid-Nederland en daarbuiten.

 

Sander Teepen (2022)

De philharmonie zuidnederland wordt het 58e Oetelkonzèrt “Onder zeil!”(2022) geleid door dirigent Sander Teepen. Zijn liefde voor muziek zal hij met prikkelende energie over weten te brengen op de orkestleden en op ons Oeteldonkers. Sander volgde lessen bij o.a. dirigent Jan Stulen. Die naam zal de oudere OK-bezoekers onder ons zeker bekend voorkomen: Jan stond in de jaren ’90 meerdere jaren op de Oetelkonzèrtbok voor – destijds – Ons Brabants Orkest. Sander komt uit een muzikale familie, heeft een tomeloze energie en is een ook nog eens een geboren Brabander (Deurne, 1981). Nou mensen, dat beloofd wat!

 

 

Hans Leenders (2020 & 2024)

Speciaal voor het Oetelkonzèrt “Twènties” in 2020 is de energieke en enthousiaste dirigent Hans Leenders uit Gemert uitgenodigd als gastdirigent. Dit vanwege het optreden van Percossa, een groep percussionisten waar Hans veel ervaring mee heeft. Hans Leenders begon zijn carriere dan ook niet toevallig als dirigent dan ook als slagwerker bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In 2024, tijdens het 60e Oetelkonzèrt, staat Hans ook weer als dirigent op de bok.

Per-Otto Johansson (2019)

 

 

 

 

In 2019 wordt het orkest tijdens het Oetelkonzèrt geleid door de Zweedse dirigent Per-Otto Johansson. Al op zeer jonge leeftijd dirigeerde hij in Scandinavië grote orkesten en later breidde hij zijn werkterrein uit naar Duitsland en de Benelux. Hij begon zijn studie aan de Malmö Academy of Musik, waar hij les kreeg van Prof. Gunnar Staern. Ook volgde hij in die periode masterclasses bij Kurt Sanderling en Manfred Honeck. In 2003 kreeg hij van Prof. Michel Tabacnik, zijn diploma dirigeren  -met onderscheiding- aan de Royal Danish Academy of Musik. Van onschatbare waarden was ook de hulp die hij kreeg van zijn mentors Leif Segerstam en Esa-Pekka Salonen.

“Dirigent Per-Otto Johansson leidt de philharmonie zuidnederland met flair”

(NRC, Mischa Spel, 22 mei 2017)

 

Afbeeldingsresultaat voor andré rieu senior
André Rieu sr.

Veel dirigenten zijn hun voorgegaan, waaronder de legendarische André Rieu sr, inderdaad de vader van André.